Om uppdraget

Consoden har varit delaktig i utvecklingen av nästa generations radaranläggningar för studier av atmosfären och jonosfären.

Consoden stöttade den internationella vetenskapsorganisationen EISCAT med att fullborda systemdesign och upphandla delsystem för en testradaranläggning som utgör en förberedelse inför produktionen av nästa generations fullskaliga radaranläggning. Utmaningen bestod i att ta individuella komponenter på prototypstadiet till industriellt producerbara delsystem som tillsammans utgör ett väl fungerande radarsystem i teknikens absoluta framkant.

Bilden visar en illustration av nästa generations radaranläggning för studier av jonosfären och atmosfären. Den testradaranläggning som utvecklas och produceras motsvarar en hexagon i bilden.

I uppdraget bistod vi EISCAT med följande:
• Kravspecifikationer
• Designbeskrivning
• Kvalificerande leverantörskrav
• Verksamhetsåtagandespecifikationer
• Utvärderingsmodell för offerter

Vi har slutfört samtliga åtaganden och projektet har avslutats. EISCAT har publicerat de offertförfrågningar som Consoden levererade underlag till och fick in ett antal offerter på den offertförfrågan som gick ut först. För EISCAT följer en fas med utvärdering av offerter med stöd av utvärderingsmodellen och därefter uppföljning av leverantörer enligt verksamhetsåtagandespecifikationer och kravspecifikationer. Integration av delsystem och driftsättning av testradaranläggningen på EISCATs site i Tromsø beräknas ske under hösten 2017.

Consoden har arbetat modellbaserat med de tekniska bitarna i projektet och även introducerat kunden för modellbaserad utveckling med SysML och Sparx Enterprise Architect. Vi stöttar kunden framöver för att hjälpa dem med sin ambition att börja arbeta modellbaserat.

Det var en utmaning att tillämpa vår expertis inom systems engineering och upphandling i ett projekt med ny kund, ny teknikdomän och geografiskt avstånd till kund. Allt detta i ett högt tempo redan från starten i mars. Vi har trots detta levererat med gott resultat till en nöjd kund.

På Consoden jobbar vi med ständig förbättring och har därför genomfört projektutvärdering både internt och tillsammans med kund. Utkomsten av projektutvärderingarna har analyseras och omsatts till aktiviteter som gör att vi blir ännu bättre.

Vi är intresserade av hur det går för EISCAT i sitt vidare arbete med att utveckla nästa generations radarsystem och hoppas på ett fortsatt samarbete med EISCAT!

upphandling
systemutveckling
kompetensstod_gray

BESTÄLLARE
EISCAT

UPPDRAG
Systemarbete och upphandling

VÅR KONTAKTPERSON
Per Liljeström

Related Projects
Kontakta oss

Vill du snabbt komma i kontakt med oss? Ring oss då på 018-610 22 50, eller fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig.